Cirkulär ekonomi

Målet med Westenergys nya strategi är att utveckla såväl bolagets kärnverksamhet som ett mer omfattande ekosystem för cirkulär ekonomi. Vårt huvudsakliga mål är att vara en kolneutral energiproducent senast år 2030, och därtill vill vi som bolag och som ett lokomotiv för ekosystemet vara en ledande sorterare och en pionjär för slutna kretslopp. Våra projekt inom cirkulär ekonomi bidrar till att målen förvandlas till konkreta gärningar.

Kolneutral energiproduktion

Genomförande av en kolneutral energiproduktion kräver rätt slags verksamhetsmiljö, en stark och stabil affärsmodell samt omfattande teknologiska investeringar. Eftersom största delen av kolen i samhällsavfallet har sitt ursprung i biologiska källor, kan det bli möjligt att skapa en industriell kolsänka genom tillvaratagande av koldioxid. Vid sidan av produkter som tillverkas av koldioxid kan dessa negativa utsläpp bli en lönsam inkomstkälla i framtiden. Förutsättningarna för det måste dock skapas först. Det jobbar vi för i ett samarbetsprojekt med innovationsplattformen VEBIC vid Vasa universitet, och med understöd från industri- och näringsministeriet.

Det kan bli möjligt att skapa en industriell kolsänka genom tillvaratagande av koldioxid

Projektet, som ska pågå under hela 2020-talet, inleds med en utredning över tekniker som bäst lämpar sig för anläggningens process. Utredningen görs bland annat genom simulering, lagring och återvinning av koldioxid samt genom att skapa kontakter med de främsta föregångarna. Redan i detta nu finns det flera industri- och energianläggningar i Europa och ute i världen som med hjälp av olika teknologier tillvaratar koldioxid. Vi vill möjliggöra att både pilotanläggningar och lönsamma industriella lösningar ska kunna genomföras även i Finland.

Biogas som motor for logistiken

Vi skapar förutsättningar för att också den logistik som i framtiden ansluter sig till Westenergys verksamhet ska kunna använda utsläppsfri och inhemsk energi.

Vi vill främja produktionen och användningen av biogas samt utvidgningen av distributionsnätverket inom hela vårt verksamhetsområde. På det sättet skapar vi förutsättningar för att också den logistik som i framtiden ansluter sig till Westenergys verksamhet ska kunna använda utsläppsfri och inhemsk energi i stället för fossila bränslen. Den förstärkta ställningen för biogas innebär även ett intressant inslag i anläggningens verksamhet då biogas kan utnyttjas som hjälpbränsle. Under 2019 gjordes på biogasfronten förberedelser för Österbottens förbunds projekt som finansierades av ERUF. I projektet ska Westenergy tillsammans med bland annat Stormossen, Wasaline och Wärtsilä lösa de teknisk-ekonomiska problem som ännu bromsar upp biogasens frammarsch som ett vanligt trafikbränsle. Projektet påbörjas under våren 2020.

Mer effektivt utnyttjande av material

Att utveckla ekosystem inom cirkulär ekonomi är för oss ett naturligt och strategiskt val.

Att utveckla ekosystem inom cirkulär ekonomi är ett naturligt och strategiskt val för oss, dels på grund av vår placering i den betydande skärningspunkten av materialflöden och dels för att vi redan framgångsrikt har främjat cirkulär ekonomi till exempel genom förädling av askan från vår anläggning. Westenergys resurser är med att skapa ett nätverk av företag där idéer, produkter och material cirkulerar. Det första initiativet mot denna vision är projektet CEE4WES, som leds av VEBIC och finansieras av Business Finland. Vi syftar till att skapa en vägkarta för det växande ekosystemet av cirkulär ekonomi inom energiåtervinningsbranschen och därmed identifiera och bygga grund för framtida innovativa exportprodukter. Projektet fungerar således som en gränsöverskridande stomme över både landskaps- och områdesgränser för de framtida företag inom cirkulär ekonomi, som bygger sin tillväxt och sysselsättning på materialeffektivitet. På det här sättet kan vi också försäkra oss om att våra värdekedjor motsvarar samhällets behov under 2020-talet och att vi även i framtiden kan hålla vårt löfte mot våra ägare.

Westenergy_vuosikertomus_2019_SE